Meny

de Sousa: Kan E-upphandling lösa Europas kris?

Publicerad 2013-12-12 13:39

Plötsligt har e-upphandling, e-beställning och e-faktura hamnat i händelsernas centrum och blivit kärnan i EU:s nya tillväxtstrategi "EU 2020 Strategy". Efter en dag i Bryssel tillsammans med EU-byråkrater, nationella upphandlingsmyndigheter och tjänsteleverantörer kan jag konstatera att upphandlings- och inköpssystem är hetare än någonsin.

E-proc is the new buzzword

EU:s övergripande ambition är att digitalisera eller, som fransmännen uttrycker det, dematrialisera hela processen från annonsering av upphandling till betalning av leverantörsfaktura. Denna ansats går under namnet "end-to-end procurement" och den långsiktiga förhoppningen är att detta ska möjliggöra:

  • Kostnadsbesparingar inom EU på omkring 100 miljarder Euro om året (det är ganska mycket pengar).
  • Mindre byråkrati och effektivare administration.
  • Ökad transparens och därigenom mindre korruption.
  • Mer gränsöverskridande handel, snabbare innovation och ökad konkurrens.

Allt detta ska sammantaget göra Europa mer konkurrenskraftigt och säkerställa välfärd och stabilitet. Det är minsann ingen dålig ambition.

För upphandlingsmarknaden i Sverige är detta goda nyheter, ett ökat politiskt tryck från EU kan givetvis påskynda införandet av upphandlings- och inköpssystem på hemmaplan. Det kan säkert fungera som påtryckningsmedel när man lokalt inför sina politiker argumenterar för investeringar och mandat.

Än om man kanske inte ska överdriva betydelsen av e-tjänsterna för Europas framtid så känns det i alla fall väldigt inspirerande att upphandlingsmarknaden verkar vara en prioriterad del av EU:s framtidsbygge.

Daniel de Sousa, vd Visma Commerce AB

Senast ändrad 2013-12-12 13:40